Askel lähemmäs kuulijaa – ajatuksia yrityskeikan bäkkäriltä

Total Cello Ensemble on yli kahdenkymmenen vuoden taipaleensa aikana esiintynyt sadoissa yritystilaisuuksissa. Esiintymispaikat ovat vaihdelleet upeista jugend-saleista puutarhoihin. Pelkästään Helsingin keskustassa yhtye on soittanut pitkälti yli sadassa eri salissa tai tilassa. 

Keikkapaikkojen puitteet vaihtelevat, mutta ensemble ottaa tottuneesti haltuun haasteellisetkin olosuhteet. Oman lisänsä palapeliin tuovat soittimet, joita ei passaa kolhia ahtaissa tiloissa tai viedä kosteisiin paikkoihin. ”Kesärannassa soitimme kerran nurmikolla ilman mitään esiintymislavaa tai alustaa, ihan siinä rannassa vaan. Muistan, että kaikkien sellopiikit painuivat pikkuhiljaa upoksiin nurmen uumeniin. Siinä sai sitten nostella selloja kappaleiden välissä takaisin maan kamaralle. Oltais voitu jättää sellot siihen seisomaan ja lähteä välillä kahville”, yhtyeen primus motor Hannu Kiiski nauraa. 

Kuva: Otso Alasko

Kuva: Otso Alasko

Yritystilaisuuksissa yleisö ei ole välttämättä helpoimmasta päästä. Mukavaa on, että koolla on usein suuri määrä ihmisiä, jotka ovat virittäytyneet juhlatunnelmaan. Haasteena on yllätysmomentti, sillä mukana on miltei takuuvarmasti ihmisiä, jotka eivät tiedä lainkaan, mitä odottaa. ”Kun he näkevät kuuden sellistin tulevan lavalle vakavina, voi ensimmäisenä tulla mieleen mummon hautajaiset. Koen sen positiivisella tavalla haastavana ja stimuloivana. Siinä tilanteessa on täysin meistä kiinni, mitä tapahtuu. Kun kuulijalla ei ole odotuksia tai ne saattavat olla jopa negatiivisia, on vaikutus vielä tehokkaampi, kun onnistuu yllättämään positiivisella tavalla,” Hannu kuvailee. 

Keikan tarpeistoa

Hannu kuvailee, että juuri yritystilaisuudet ovat opettaneet paljon siitä, mikä musiikissa, musisoinnissa ja kommunikaatiossa on olennaista – se, että kuulija tulee huomatuksi. ”Totta kai se on aina tavoitteena. Konserttikulttuurissa on kuitenkin paljon ulkopuolisia asioita, jotka rajoittavat esimerkiksi ohjelmiston osalta. Lisäksi konserttikäyttäytymisen etiketti ei anna kovin laveasti liikkumatilaa.” Hannun vastuulla on yhtyeen esiintymisten ohjelmistosuunnittelu yhdessä soittajien kanssa. Musisointiin ja esiintymiseen mutkattomasti ja yleisölähtöisesti suhtautuva konkari haluaa huomioida yritystilaisuuksien ohjelmistossa niitä kuulijoita, jotka eivät ole taidemusiikin kanssa kovin paljon tekemisissä. Niinpä soitettavaksi valikoituu sellaista musiikkia, josta kuka tahansa voi löytää kosketuspinnan arkitodellisuuteensa. ”Korkean laadun tunnistaa jokainen, myös ei-musiikin harrastaja. Yksi meidän tehtävistämme on uskaltaa tulla askel lähemmäs kuulijaa.”

Kuva: Jaakko Paarvala

Kuva: Jaakko Paarvala